MENU

De telefoon van Borys

fotolijstwebsite

Borys is een Rus en iedereen die van de oostflank van Europa komt, spreekt over het algemeen of heel beroerd Engels of helemaal geen buitenlandse taal. Bij Borys ligt het wat genuanceerder.

Hij woont namelijk al een jaar of vijf in een heel mooi stadje aan de IJssel. Maar kennelijk heeft hij het zo druk dat hij geen Nederlandse lessen kan volgen, want zijn Nederlands bestaat uit af en toe een woordje. Zijn Engels is ook niet om over naar huis te schrijven. Maar toch kunnen we een redelijk gesprek met elkaar voeren.

Zo namen we ook even de toestand in de wereld door toen hij zich bij ons kwam melden. Dan gaat het algauw over de politieke situatie in Rusland natuurlijk en nog meer over de gevolgen ervan. Borys was heel gedecideerd. Ik was duidelijk niet de eerste die hem vroeg onaar zijn visie en of hij ooit nog teruggaat. Borys ontweek die vraag een beetje door te zeggen dat hij niets met politiek te maken heeft. ''Het gaat toch alleen maar om macht,'' aldus de Rus. En in het verlengde daarvan verklaarde hij dat hij tegen elke oorlog is, dus ook tegen de oorlog van Rusland en de Oekraine. Einde gesprek.

Uiteindelijk was dat onderwerp ook niet waarvoor hij kwam. Maar zijn opgewektheid leed er niet onder en helemaal niet toen hij overal terrasjes in onze tuin zag met een asbak. Een asbakje. Te klein voor de peuken van Borys. Hij beloofde me de asbak zelf te ledigen en de inhoud ervan in een plastic tas te kieperen om vervolgens die aan het eind van de week in de container te dumpen.

Vandaag kwam ik hem toevallig tegen in Veendam waar hij in een enorme krater mede de basis legt voor een appartementengebouw. Hij zwaaide en lachte. Een blije Rus, zelden gezien.

Borys vindt zijn weg deze week wel bij ons. Toen hij aankwam vroeg ik hem de QR-code naast zijn bed te scannen met zijn mobieltje. Wie dat doet, komt daarna uit op een infokanaal, exclusief voor gasten. Maar tja, wat moet een Rus nou met al die informatie in het Nederlands, Duits en Engels?

Toen de tekst op zijn mobieltje verscheen, viel ik bijna steil achterover van verbazing. De Nederlandse tekst was automatisch overgezet in het Russisch.....Voor Boris was B&B de Wiekeborg en Oost-Groningen plotseling in een tel gesneden koek!