MENU

Oost-Groningen vakantieland

Oost-groningen vakantieland

B&B de Wiekeborg in Oude Pekela bevindt zich in het hart van het oostelijk deel van de provincie Groningen. Dit gebied, Oost-Groningen, onderscheidt zich door drie streken, namelijk de Veenkoloniën, Westerwolde en het Oldambt. Ten oosten ervan ligt het Duitse Eemsland, ongeveer 25 kilometer van Oude Pekela.

De host van B&B de Wiekeborg, geboren en getogen in Oost-Groningen, is uw wandelende wikipedia.

Dit is oost-groningen

Westerwolde, met onder meer dorpen als Sellingen, Vlagtwedde en Ter Apel, is een streek rondom de riviertjes de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa. Het gebied werd in de 18e eeuw ook wel Woldingen of Westwoldingen genoemd, de inwoners Westwoldingers. Het vestingdorp Bourtange werd in deze uitgestrekte veengebieden in 1593 gesticht. De westgrens is in 1615 vastgesteld, waarna de ontginning van het veen begon en plaatsen als Stadskanaal en Musselkanaal ontstonden in een gebied dat Kanaalstreek is gaan heten

Het Oldambt is een jong zeekleigebied dat zich kenmerkt door grootschalige akkerbouw en statige boerderijen. Het gebied wordt met recht ook wel ‘De Graanrepubliek’ genoemd. Langgerekte streek- of wegdorpen liggen meest in een krans rondom de voormalige Dollardboezem. De aangrenzende polderdorpen van het Duitse Rheiderland (Duitsland) vormen een natuurlijke voortzetting van het Oldambt. Ook het Oldambt heeft twee oude vestingdorpen: Nieuweschans en Oudeschans. Sinds de laatste gemeentelijke herindeling dragen twee nieuwe gemeenten rond Winschoten en Bellingwolde ook de namen van deze twee streken.

De Drents-Groningse Veenkoloniën was een moerasgebied waar pioniers turf wonnen, waterwegen rijkdom brachten en landbouw en industrie floreerden. Tot de moderne tijd het gebied de rug toekeerde en ook aardappelmeelfabrieken en strokartonfabrieken het loodje legden. Een veenkolonie is een nederzetting die is ontstaan doordat arbeiders naar een gebied trokken waar veen werd afgegraven voor de productie van turf, een brandstof die de groei van de grote Nederlandse steden mogelijk maakte. Sindsdien is vrijwel alle turf afgegraven en is er een compleet nieuw landschap ontstaan, gedomineerd door lintbebouwing langs deels alweer gedempte kanalen. In de Veenkoloniën liggen onder meer de gemeenten Veendam en Pekela. Ook de provincie Drenthe en de Duitse grensstreek kent veenkoloniën.

Top 10

Maar dat was vroeger. Het karakter van het gebied nu is danig veranderd. Denk aan de golfbanen bij Veendam en Vlagtwedde, de verdubbeling van autowegen en de aansluiting op het Duitse Autobahnennet, het thermaal bad in Nieuweschans, het subtropisch zwembad Tropiqua in Veendam en het grootste meer van de provincie Groningen in de Blauwestad bij Winschoten, het Oldambtmeer. Zelfs een deel van de historie van Oost-Groningen is nu een toeristische trekpleister van jewelste: vesting Bourtange met jaarlijks zo’n 90.000 toeristen uit binnen- en buitenland. Maar er blijft nog genoeg over voor een interessante top 10.  

1. Smeerling. Wie heerlijk wil wandelen of fietsen en zich wil vergapen aan het natuurschoon van Westerwolde, moet hier zeker een kijkje gaan nemen. In de jaren 70 bestond dit inmiddels beschermd dorpsgezicht nog uit een stuk of zeven vervallen boerderijen. Die zijn met veel landelijke subsidies gerestaureerd en nu kun je er lekker eten en drinken, antiek bekijken en vanaf de parkeerplaats het beekdal van het riviertje de Ruiten Aa in wandelen of fietsen. Er zijn zeker 40 wandelroutes van 1,5 tot 16 km. Maar u mag ook 100 km wandelen, van Wedde tot Ter Apel. 

2. Ter Borg. Voor ons is Ter Borg, net ten zuiden van het dorp Sellingen, het summum van wat Westerwolde zo uniek maakt: heide, bossen, authentieke natuur en stilte. Wandelen en fietsen door de Sellinger bossen van Staatsbosbeheer is een genot. 

3. Pagedal en Borgerswold. Ook fraai en een eldorado voor fietsers en wandelaars zijn de parken Pagedal in Stadskanaal en het Borgerswold in Veendam (zie foto). Ze zijn alleen niet authentiek zoals in Westerwolde.

4. Musea. Geen schilderijen en moderne kunst, maar alles wat je over de historie van Oost-Groningen wilt weten komt voorbij in musea als het Veenkoloniaal Museum in Veendam (zie foto/een aanrader), het klokkengieterijmuseum in Heiligerlee, het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela, diverse musea in Bourtange en zelfs een museumspoorlijn waarover een stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam dendert. 

5. Molens. Voor molens hoef je niet alleen naar Kinderdijk, ook Oost-Groningen heeft ze nog. Ooit waren het er honderden, nu nog dertien en die zijn te bezoeken in Winschoten, Wedde, Ter Haar, Noordbroek, Bourtange, Nieuw Scheemda, Bellingwolde, Oude Pekela (zie foto) en Vriescheloo. 

6. Kampen. Het kamp de Beetse bij Sellingen was ooit bedoeld voor de opvang van werklozen bij de ontginning van woeste gronden. Later verbleven er 500 Joden, 200 NSB-vrouwen, mannen die bij boeren in de omgeving moesten werken en NSB-ers en SS-ers. In 1948 sloot het kamp. Even verderop, in het Duitse Neusustrum, is nog een van de 15 beruchte Emslandlager uit de Tweede Wereldoorlog te zien. 

7. Fietsen en wandelen. Fietsend en wandelend vanuit Oude Pekela is een feest dat al begint in streekjes als Bronsveen en Hoorn. En daarna verbaas je je over gehuchtjes als Wessinghuizen, Ter Wupping (zie foto), Veenhuizen, Vledderhuizen, Holte, Wollinghuizen en Sterenborg. En als je langs het museum-restaurant Slaaitnhoes in Onstwedde komt, moet je zeker even naar binnen gaan. Als de eigenaar er is, nou, dan ben jij er ook nog wel even.

8. Groningen. Wie dan toch een keer een grote stad wil bezoeken, gaat naar onze provinciehoofdstad met heel veel fietsers en studenten en bezienswaardigheden als de Martinitoren, gebouw het Forum (zie foto) en het internationaal vermaarde museum. Maar ook slenterend door de Herestraat en over de Grote Markt en de Vismarkt is aan te bevelen. Met de auto (parkeergarage Rademarkt 27) of in de trein vanuit Veendam of Winschoten ben je in 30 minuten in Groningen-stad. Dichterbij zijn plaatsen als Veendam, Stadskanaal en Winschoten (gratis parkeren) een bezoekje waard. 

9. Dollard. Langs de Dollard is fietsend of per auto naar Termunten (strandje, viszaken, haventje) ook een sfeervol onderdeel van uw verblijf hier. Begin in Nieuwe Statenzijl (zie foto) met een bekende vogelkijkkast en een sluis als grens tussen Duitsland en Nederland. Als u op de fiets bent kunt u ook over de langste fietsbrug van Europa, de verbinding tussen Winschoten en de Blauwestad.

10. Fietsroutes. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar Oost-Groningen telt fantastische fietsroutes met en zonder knooppunten. In Westerwolde (zie foto) zijn er al zeker een stuk of twintig met verschillende lengtes tot wel 57 km. 

 

 

Maar er is nog zoveel meer te vertellen en te zien. De host van B&B de Wiekeborg, geboren en getogen in Oost-Groningen, is daarvoor uw wandelende wikipedia. Maar u mag natuurlijk ook tot rust komen op een van de vijf terrasjes in onze sfeervolle tuin (in mediterrane sfeer) langs het water.