MENU

Informatiekanaal

Geachte gasten!
Om uw verblijf in ons huis zo aangenaam
mogelijk te maken, vindt u
hier de belangrijkste informatie:

wiekeborg

De naam van ons huis, gebouwd in 1997, is tevens de naam van onze B&B (sinds 2015). Vroeger telden veel (veenkoloniale) dorpen vanaf het hoofdkanaal zijkanaaltjes voor de afvoer van turf, bieten en aardappelen. Wijken heten ze. In het Gronings een ‘wieke’. Een van die wijken liep vroeger dwars over de plek waar ons huis is gebouwd. Aan de overkant (bij de Vijverlaan) is deze wijk nog steeds een open stuk water. Borgen zijn stenen landhuizen, de provincie Groningen telt er nog zestien van. Sommige borgen zijn kleine kasteeltjes en een bezienswaardigheid.

Bankgegevens:

Ontvanger: Molema Communicatie BV, Oude Pekela

IBAN: NL53 RABO 0119 8694 70

Bank: Rabobank

BIC: RABONL2U

Betaling bij voorkeur contant.

Belangrijkheden

Klik op één van de onderwerpen om er informatie over te lezen

Het (continentaal) ontbijt is tussen 7.30 uur en 10.30 uur. Het kan afgeleverd worden in de betreffende accommodatie of worden geserveerd in onze woonkamer. Bij heel mooi weer kunt u in de tuin ontbijten of aan het water.

Voor mensen die heel vroeg moeten vertrekken, kan op verzoek het ontbijt in de vorm van een lunchpakket de avond van tevoren worden afgegeven in de betreffende accommodatie.

Indien U speciale wensen heeft ten aanzien van het ontbijt, gelieve dit vroegtijdig aan de host te melden.

U hebt de beschikking over een gratis parkeerplaats bij ons op de oprit. Mocht het voorkomen dat u uw auto achter een auto van een gast moet parkeren, houdt u er dan rekening mee dat het mogelijk is dat de andere gast eerder moet vertrekken dan U. Parkeer uw auto bij voorkeur niet langs de weg. Voor het opladen van elektrische auto’s kunt u terecht op het openbare parkeerterrein bij het gemeentehuis, Raadhuislaan 8. Afstand: 1200 meter.

B&B de Wiekeborg heeft tegen betaling een eigen shuttle-service naar en van o.a. de nationale luchthaven Schiphol, de stad Groningen, de vesting Bourtange, het fietsverhuurbedrijf in Vlagtwedde, de treinstations in Winschoten, Veendam en Groningen en andere gewenste plaatsen. Vraag naar de tarieven.

De bussen rijden elk uur naar de treinstations in Winschoten en Veendam. Het gaat om lijnnummer 23. Instappen en uitstappen is mogelijk op de locatie IJsbaanlaan (begin van de Snaterlaan). Afstand van de Wiekeborg: 800 meter.

Huren van fietsen kan bij Arjan Borgers in Vlagtwedde (13 km van de Wiekeborg): Telefoon: +31599313166. Mail: borgerstweewielers@live.nl

U kunt de was van uw kleding door ons laten verzorgen. De kosten bedragen 10 euro voor een volledige wasbeurt (6,5 kilo). Voor het strijken kunt u gratis gebruik maken van onze voorzieningen.

De kamers worden na het vertrek van elke gast grondig schoongemaakt, de bedden worden verschoond. Bij een langer verblijf dient de gast zelf aan te geven wanneer er door ons schoongemaakt dan wel verschoond dient te worden. Daaraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Wij zorgen ervoor dat er dagelijks voldoende washandjes en handdoeken zijn. Dat geldt ook voor het toiletpapier. Extra toiletpapier vindt u in de badkamer en bij de douche.

Mocht u een rekening van uw verblijfskosten nodig zijn, wilt u dit dan zo snel mogelijk na aankomst melden. Wij zorgen er dan voor dat u deze rekening digitaal of op papier ontvangt.

In en bij elke koelkast vindt u rode en witte wijn, diverse soorten bier en frisdrank en allerlei chips. De prijzen zijn: bier en frisdrank 2,50 euro, wijn 4.00 euro en chips 0,75 euro. Wij vertrouwen erop dat u bij vertrek de eventuele kosten hiervan met ons afrekent. Het snoep is gratis.

Kijkt u bij verbindingen op uw telefoon, tablet of computer naar ‘WIEKE GUEST’. Als u daar op klikt, hebt u verbinding. Geen code.

Als u TV op uw kamer heeft, vindt u in uw kamer een lijst met ruim 55 TV- en 40 radiozenders. U kunt via Netflix ook gratis naar films kijken.

Zwemmen, vissen en wandelen: U kunt in het meertje zwemmen en vissen. Er is verderop een strandje bij het begin van het bos. Voor het vissen hebt u geen vergunning nodig. U kunt ook een heerlijke wandeling langs het meertje of door het bos maken. Binnen vier minuten loopt u al in het Pekelder bos.

We raden u aan om uw kamer altijd af te sluiten bij vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor beschadiging of verlies van waardevolle spullen. Indien gewenst kunt u waardevolle spullen aan ons ter bewaring geven. Fietsen en motoren kunnen gratis in de garage worden gestald. Daar is ook een oplaadmogelijkheid voor E-bikes.

Noodoproep (ziekenhuis, politie, brandweer): +31112

Gemeentehuis: +31597617555

Arts, Zwart: +31597612688 of 597615050 (spoed)

Arts, Feis: +31597612550

Politie: +319008844 (niet spoed)

Taxi:   +31684678663

+31597-454444

+31682705090

Over Oude Pekela

Oude Pekela (8.000 inwoners) is een van de drie dorpen in de gemeente Pekela. De andere twee zijn Nieuwe Pekela en Boven Pekela (5.000 inwoners samen).

Het veenkoloniale dorp ligt aan het Pekelder diep. De Pekel A is een veenrivier om Oost-Groningen, die de voortzetting vormt van het Pekelderdiep. De Pekel A stroomt van Oude Pekela naar De Bult (ten oosten van Winschoten), waar hij zich verenigt met de Westerwoldse Aa. Het Pekelderdiep vormde oorspronkelijk de bovenloop van de Pekel A, maar werd in de 18e en 19e eeuw gekanaliseerd. Pekel (‘met zout verzadigd water’) en A verwijst naar ‘een waterloop’; de Pekel A is dus ‘de zilte stroom’.

Oude Pekela is gesticht in 1640. De hervormde kerk uit 1685 is een van de oudste gebouwen in het dorp dat tot de Tweede Wereldoorlog ook een levendige Joodse gemeenschap (115 inwoners) telde. Daaraan herinnert nu alleen nog de Joodse begraafplaats.

De bekendste mensen die in Oude Pekela zijn geboren, zijn politicus en vakbondsbestuurder Fré Meis en voetballer Gerard Wiekens (SC Veendam, Manchester City). Het dorp kende vroeger een bekende muziekband die enkele nationale hits scoorde, the Ro-D-Ys. Een beeld van de muzikanten is te zien op het plein in het centrum.

Restaurants en winkelcentrum

Achter ons huis, op circa 400 meter, loopt het Pekelder diep, het hoofdkanaal. U bent over een van de bruggen van dit kanaal gekomen om ons te bereiken. Het kanaal loopt dwars door de drie dorpen heen. Aan de overkant van het water bevinden zich de restaurants, winkels en andere voorzieningen, de meeste binnen een straal van 1700 meter van onze B&B.
Oude Pekela kent een aantal restaurants. 

We zetten ze voor u op een rij:

Pekelahof, Raadhuislaan 109.
Tel. +31597-618444. Geopend van 11.30 tot 21.00 uur. 
Op maandag en dinsdag gesloten. In het weekend aanbevolen te reserveren. Afstand: 1800 meter.

Chinees Fan Yong, Flessingterrein 3.
Tel. +31597-675489. Geopend van 16.00-21.00 uur. Ook afhalen.
Op maandag gesloten. Afstand: 3600 meter.

Italiaan La Mama, Feiko Clockstraat 93.
Tel. +31597-671034. Geopend van 15.00-22.00 uur. Maandag gesloten.
Ook afhalen en bezorgen. Geen alcohol. Afstand: 1300 meter.

Cafetaria/grillroom Sultan. Feiko Clockstraat 221.
Tel. +31597-675113. Geopend van 16.00-22.00 uur. Dinsdag gesloten.
Ook afhalen en bezorgen. Afstand: 950 meter.

Cafetaria en ijssalon Gerringa. Feiko Clockstraat 183.
Tel. +31597618491. Geopend van 11.30-21.00 uur. Maandag gesloten.
Alleen afhalen. Afstand: 750 meter.

Overige restaurants: In de regio en op korte afstand (5-20 km) van de Wiekeborg zijn tal van restaurants, o.a. in Westerlee, Winschoten, Veendam, Beerta, Wedde en Stadskanaal. Vlak over de grens bij Bad Nieuweschans en Bellingwolde, in de Duitse grensstreek (20 km van de Wiekeborg), zijn eveneens diverse leuke restaurantjes.

Winkelcentrum Oude Pekela. De Helling 22A met o.a. Aldi, Jumbo, Action, Primera, juwelier, bakker, kledingzaak, bloemenzaak, geldautomaat, radio- en tv-zaak en schoenservice. (vrij parkeren)

Parkeren in groningen

De stad Groningen is een van de ‘highlights’ voor onze gasten. Groningen is de hoofdstad van onze provincie, maar ook een studentenstad met 240.000 inwoners en heel veel fietsen en veel bezienswaardigheden, zoals de Grote Markt, de Martinitoren, het museum en gebouw het Forum. U kunt uw auto het beste parkeren in de parkeergarage aan de Rademarkt 27, tegenover het politiebureau. U bent dan direct in het centrum door via de lift en de trap naar buiten te gaan en daar het Gedempte Zuiderdiep schuin over te steken. Op de hoek van de belangrijkste winkelstraat, de Herestraat, ziet u dan kledingzaak C&A. Aan het eind van de Herestraat kunt u linksaf naar de Vismarkt en rechtsaf naar de Grote Markt en o.a. de Poelestraat (restaurantjes).

Afstanden

Afstanden van Oude Pekela naar: Groningen 40 km, Amsterdam 215 km, Hamburg 270 km, Berlijn 550 km, Brussel 370 km en Parijs 675 km.

           Parkeren kost alleen geld in de steden Groningen, Assen en Emmen.

 1. Houdt u van kunst, bezoek het Groninger museum.
 2. Bent u geïnteresseerd in regionale geschiedenis, bezoek het Veenkoloniaal museum in Veendam of in Noord-Groningen ‘t open lucht museum het Hogeland in Warffum.
 3. Houdt u van een stad en wilt u gevarieerd lekker eten, bezoek de studenten- en provinciehoofdstad Groningen.
 4. Wilt u vier eeuwen teruggaan in de tijd, bezoek de vesting Bourtange.
 5. Wilt u relaxen en uw lichaam laten verzorgen, bezoek Thermen Bad Nieuweschans.
 6. Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereld Oorlog, bezoek kamp Westerbork.
 7. Houdt u van havens, bezoek de Eemshaven en het Duitse Emden.
 8. Wilt u een leuk Duits vissersdorpje zien, bezoek Ditzum.
 9. Wilt u een leuk Nederlands vissersdorpje zien met strand, bezoek Termunterzijl.
 10. Wilt u de Martinitoren beklimmen, bezoek de stad Groningen.
 11. Wilt u Groninger borgen zien, bezoek de Fraeylemaborg in Slochteren.
 12. Wilt u een bijzonder klooster zien, bezoek het museum-klooster in Ter Apel.
 13. Wilt u de mooiste natuur van deze regio in, ga wandelen en fietsen in de bossen rond Sellingen (Ter Borg, Smeerling en Sellingerbeetse). Meer info in het huis.
 14. Houdt u van planten, bezoek de 20 hectare grote tuin van Hortus Botanicus in Haren.
 15. Houdt u van zeehonden, bezoek het zeehondencentrum in Pieterburen.
 16. Houdt u van uitgestrekte natuur bij de zee, bezoek Nationaal Park Lauwersmeer.
 17. Houdt u van scheepvaart, bezoek het Noordelijk scheepvaartmuseum in de stad Groningen.
 18. Houdt u van een meer, bezoek het Zuidlaardermeer of het Oldambtmeer in de Blauwestad (8 km van de Wiekeborg). Ook als u zich wilt vergapen aan villa’s aan het water, kunt u in de Blauwestad terecht.
 19. Wilt u naar een dierenpark, bezoek de dierentuin Wildlands in Emmen.
 20. Wilt u uw zwemmen, bezoek het subtropisch zwembad Tropiqua in Veendam.
 21. Willen uw kinderen de natuur ontdekken, ga naar de Wonderwereld in Ter Apel of het Sprookjeshof in Zuidlaren.
 22. Willen uw kinderen binnen spelen, ga naar de Leeuwenborg in Nieuw-Scheemda.
 23. Wilt u alles weten over hunebedden, bezoek het hunebedcentrum in Borger (Drenthe)
 24. Wilt u alles weten over veen en turf, bezoek het veenmuseum in Emmercompascuum (Drenthe)
 25. Wilt u een paar eeuwen teruggaan, bezoek het Ellert en Brammert openluchtmuseum in Schoonoord (Drenthe).


Weet u het nóg niet, vraag het ons.

Wij wensen u een ontspannende vakantie in B&B de Wiekeborg

Wij danken U

over ons

Wij willen u hartelijk bedanken voor uw bezoek aan B&B de Wiekeborg en gaan ervan uit dat alles naar wens is geweest.

Bij op- of aanmerkingen over uw bezoek horen wij dit graag van u. Laat u ons dat even weten via 06-22.71.93.88 of stuur een e-mail naar info@wiekeborg.nl.

 

WIJ ZEGGEN DANKJEWEL!

BEDANKT voor jullie bezoeken en boekingen.

BEDANKT aan al onze gasten, en vooral aan hen

die ons al jaren trouw zijn.

BEDANKT aan alle buurtbewoners en collega’s.

Wij zouden het zeer waarderen als u uw positieve ervaring zou willen delen via een review op google of op een boekingssite.