Omgeving

De Wiekeborg is ook een mooie uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Dat kan lopend, op de fiets, met de motor, in de auto, per bus of per trein. En natuurlijk ook over de diverse wateren die de provincie Groningen rijk is. Oude Pekela is maar 40 kilometer verwijderd van de stad Groningen, 25 km van de grens met de bosrijke provincie Drenthe en zijn hunebedden of de Wildlands zoo in Emmen, 25 km van de grens met Duitsland en ook de Waddenzee, de haven van Delfzijl,  het pittoreske haventje van Termunterzijl en de haven van Lauwersoog voor de boot naar het eiland Schiermonnikoog is binnen een uur te bereiken, net als de zeehondencentrum in Pieterburen. Wij wensen u veel plezier tijdens uw verblijf in B&B de Wiekeborg.

 

Maar ook in Oude Pekela en directe omgeving kunt u zich prima vermaken. Het dorp heeft een mooi overdekt winkelcentrum met een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Het centrum van het dorp is op loopafstand van de Wiekeborg, 1000 meter. Voor wie een wat ruimer aanbod van winkels wil, zijn de plaatsen Veendam (11 km), Winschoten (7 km) en Stadskanaal (18 km) snel te bereiken. U kunt in de omgeving van Oude Pekela ook heerlijk fietsen en wandelen. Vanaf de Wiekeborg wandelt u bijvoorbeeld in vier minuten naar het Pekelder bos. Waterplezier vindt u in de Blauwestad ten noorden van Winschoten. 

De stad Groningen is vanuit Veendam en Winschoten binnen een half uur per trein te bereiken en ook vanuit Oude Pekela bent u in ruim een half uur in de stad waar u heel lang kunt winkelen in bijvoorbeeld de Herestraat, een terrasje kunt pakken op de Grote Markt en de Poelestraat, het Groninger museum kunt bezoeken of vanaf de Martinitoren (97 meter hoog) een blik over Stad en Ommelanden kunt werpen. Groningen (200.000 inwoners) is een echte internationale studentenstad waar zon 50.000 studenten verblijven. Natuurlijk zijn ook de steden Assen en Emmen in de provincie Drenthe de moeite van een bezoek waard. 

In 20 minuten bent u vanaf de Wiekeborg in Duitsland, waar u diverse dorpen en steden kunt bezichtigen. Reis langs de kust van Noord-Duitsland, bezoek de havenstad Emden, drink er thee zoals de inwoners van Oost-Friesland dat doen, ga winkelen in Leer, tank goedkope benzine in de grensplaats Bunde bij Nieuweschans, neem een kijkje bij de Meyer-werf in Papenburg waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden gebouwd, bezoek een van de Duitse waddeneilanden, ga naar het kuuroord Bad Zwischenahn en eet daar paling of breng een bezoek aan de stad Oldenburg. Oost-Friesland heeft bovendien ruim 3500 kilometer aan vrijliggende fietspaden. U kunt ook de boot nemen naar een van de Duitse Waddeneilanden, zoals het volkse Borkum en het mondaine Norderney

Voor de kinderen is het subtropisch zwembad Tropiqua in Veendam een heerlijke plek om een middag te vertoeven en voor de volwassenen is het Fontana thermaalbad, met sauna, een stoombadhuis, badjassenpark enz. in Bad Nieuweschans een weldaad voor hun lichaam. De historie van de Veenkolonien kunt u ook ontdekken in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de provincie Groningen bezoek dan het Veenpark in Barger-Compascuum bij Emmen en het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.  En natuurlijk mag u het herinneringscentrum Kamp Westerbork niet missen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog onder meer duizenden Joden werden gedeporteerd naar de gaskamers. 

Westerwolde is het mooiste gebied van de provincie Groningen en slechts een paar kilometer verwijderd van Oude Pekela. U kunt er heerlijk fietsen in de bossen rondom Sellingen, Sellingerbeetse en Smeerling of op de diverse fietsroutes in de provincie Groningen met onder meer de grensoverschrijdende routes in Westerwolde. En natuurlijk moet u een bezoek brengen aan de vesting Bourtange en het Klooster in Ter Apel. Ontdek tal van andere plekjes in dit authentieke deel van de provincie Groningen.  Een tegenhanger van dit gebied is Noord-Groningen met al zijn borgen en kerken en het mooie natuurrijke Lauwersmeer. Liefhebbers van planten en bloemen zijn welkom in de botanische tuin van Hortus in Haren bij Groningen. Wie meer over Groningen en de scheepvaart in Noord-Nederland wil weten, is welkom in het Noordelijk scheepvaartmuseum in de stad Groningen. 


Wie zijn wij?

Over ons

Wij zijn Willem Molema (03.03.1952) en Sheryl Lacambra (13.04.1989) en wonen sinds 15 oktober 2015 samen. Sheryl is afkomstig van het eiland Samar in de Filipijnen. Willem was 37 jaar journalist bij de dagbladen Winschoter Courant en Dagblad (Nieuwsblad) van het Noorden. Hij begon in 2010 met een nieuwe loopbaan: als uitvaartspreker en later als eigenaar van een bed and breakfast. Sheryl heeft in de Filipijnen de middelbare school doorlopen en studeerde  4 jaar met goed gevolg ICT aan de Universiteit van Tacloban. In september 2017 ontving ze haar inburgeringsdiploma in Nederland. Inmiddels is ze afgestudeerd als verzorgende/maatschappelijk werk en werkt ze in een verzorgingstehuis in Blijham. Willem was eerder getrouwd en heeft uit dat huwelijk twee dochters en drie kleinkinderen.  Sheryl en Willem trouwden op 6 mei 2022.


Schrijver

Willem is de afgelopen jaren meer boeken gaan schrijven. Dat heeft tot mei 2020 geresulteerd in vier boeken. De eerste twee onder de titel 'De eeuwige geest van de Langeleegte' gaan over de historie van het betaald voetbal in Veendam, het stadion de Langeleegte, het voormalig zwembad als 'natte' achterkant van het stadion en het eerste sportpark in Veendam. Verder historische verhalen over de plek waar het betaald voetbal tot het faillissement in 2013 werd gespeeld. In het najaar schreef hij het jubileumboek van moedervereniging Veendam 1894 in verband met het 125-jarig bestaan. Ook het eeuwboek is van zijn hand. Rond de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in april/mei 2020 kwam een succesvol boek van hem uit over het leven van tien NSB-artsen in het Noorden tijdens en na de oorlog. De tweede druk verscheen in juni 2021. In april 2022 is zijn lang verwachte boek over B&B de Wiekeborg verschenen. Voor onze gasten kost het 20 euro, winkelprijs 22,95.

Contact/Reservering/info